Det å overføre personopplysninger om EØS-borgere ut av EØS, ved for eksempel bruk av skytjenester fra store teknologiselskaper som Amazon, Microsoft eller Google. Mange bedrifter bruker også verktøy som Google Analytics eller Facebook Connect på egne nettsider. Videre kan norske IT-leverandører bruke datasentre i USA for lagring av persondata, og bedrifter kan ha supportavtaler med firmaer i land som India.
En avgjørelse av EU-domstolen fra 2020, kalt Schrems II-dommen, har ført til forvirring rundt bruk av utenlandske leverandører. Domstolen konkluderte med at avtalen mellom EU og USA, kalt Privacy Shield, ikke kunne brukes som lovlig overføringsgrunnlag. Videre konkluderte domstolen med at det heller ikke var tilstrekkelig å inngå databehandleravtale og en overføringsavtale kalt Standard Contractual Clauses (SCC) med leverandører i USA.
Datatilsynet har sendt et forhåndsvarsel til partene i Google Analytics-saken om at bruk av Google Analytics på en norsk nettside var i strid med GDPRs overføringsregler. Partene i saken har nå fått tid til å uttale seg om foreløpige konklusjoner. Etter dette vil Datatilsynet ta stilling til eventuelle innspill de får. Dette gjelder også norske nettsteder, og Datatilsynet anbefaler derfor å utforske alternativer til Google Analytics og å være forberedt på eventuelle konsekvenser for deres eget nettsted.
Denne listen fra Gocookieless.com har flere forslag
Disse kravene er viktige for å beskytte personvernet til den registrerte personen og for å unngå misbruk av persondata. Hvis en bedrift ikke følger disse kravene, kan de bli ilagt bøter og andre sanksjoner av Datatilsynet. Vi i Headit hjelper deg gjerne med å sikre at din bedrift overholder nødvendige krav.